τι προσφέρει η ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί έναν δρόμο αυτογνωσίας . Είναι ένας δρόμος γοητευτικός και επίπονος με προορισμό την απελευθέρωση εσωτερικού χώρου από τραύματα, πιέσεις , ενοχές. Βασικός σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι η ανακάλυψη μίας πιο ελεύθερης και λιγότερο φοβισμένης ματιάς για τον εαυτό και τον κόσμο.

"Carrera de viento" by Teodoro Reque Liza«Καθώς ερχόμουν με το αυτοκίνητο και ένιωθα θυμωμένη με όσα συμβαίνουν στο σπίτι μου, χαλάρωσα γιατί σκέφτηκα ότι εδώ μπορώ να είμαι όπως θέλω χωρίς να χρειάζεται να δώσω εξηγήσεις ή να απολογηθώ γι΄αυτό» είπε μία θεραπευόμενη μετά τον πρώτο μήνα ψυχοθεραπείας. Ο σεβασμός όλων των πλευρών του εαυτού- ακόμα και των «δυσκολεμένων» στις οποίες πολλές φορές απαγορεύεται η έκφραση εξαιτίας του φόβου της απόρριψης- αποτελεί βάση της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Μέσα σε ένα περιβάλλον αποδοχής και ενσυναίσθησης, η προσωπική ιστορία επανέρχεται και αναλύεται για να τακτοποιηθεί εσωτερικά με πιο ανακουφιστικό και λιγότερο απειλητικό τρόπο.

Η ανάκτηση του προσωπικού στοιχείου και η αποδέσμευσή του από φορτία προσδοκιών και επαναλαμβανομένων μοτίβων συμπεριφοράς , που συντελείται στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία τόσο ατομικά όσο και ομαδικά , συμβάλλει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση του ανθρώπου και στην κατεύθυνση του δυναμικού του σε δημιουργικά κανάλια επικοινωνίας με τον εαυτό και τους άλλους.

Μέσα από την προσωπική μου εκπαίδευση και ψυχοθεραπεία όπως και μέσα από την επαφή μου ως θεραπευτής με άλλους ανθρώπους, έχω γίνει μάρτυρας θεαματικών αλλαγών και βελτίωσης ώστε να πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη της ως μέσο αυτοανακάλυψης και μεταμόρφωσης.